Kategorije
Novosti

Desalinizatori i opskrba manjih otoka vodom

Opskrba manjih otoka pitkom vodom može predstavljati izazov zbog njihove udaljenosti, otočne topografije i ograničenog pristupa slatkoj vodi. Ipak, postoji nekoliko metoda i pristupa koji se mogu koristiti za osiguravanje vode na manjim otocima. Kao rješenja se navode desalinizatori i vodonosci.

Desalinizatori su uređaji ili sistemi koji se koriste za pretvaranje slane vode u pitku vodu. Proces desalinizacije uključuje uklanjanje soli, drugih minerala i kontaminanata kako bi se dobila upotrebljiva slatka voda. Postoje različite vrste desalinizatora s obzirom na način pročišćavanja sirove vode, poput destilacije i osmoze, a desalinizatori na otocima Susku i Unijama rade na principu reverzne osmoze. Globalno gledajući, u posljednjim godinama interes za desalinizaciju porastao je zbog rastućih izazova vodnih resursa i klimatskih promjena.

2017. godine otok Susak dobio je sustav za desalinizaciju u sklopu vodoopskrbne crpne stanice. Desalinizator Susak za proizvodnju pitke vode koristi morsku vodu, a maksimalni kapacitet je 6 kubnih metara pitke vode na sat. Desalinizator se sastoji od taložnika, pješčanih filtera, mikrofiltera te membrana za reverznu osmozu. Nakon membrana, vodi se vraćaju potrebni minerali pomoću remineralizatora. Voda se onda klorira i prepumpava u vodospremu.

S druge strane, na Unijama se obrađuje boćata voda crpljena iz bunara boćate vode na Unijskom polju. Također se koriste pješčani filteri i princip reverzne osmoze. Sustav je nešto jednostavniji i koristi niže tlakove u odnosu na desalinizator na Susku, jer boćata voda sadrži i do 10 puta manje koncentracije soli od čiste morske vode. Desalinizator Unije može proizvesti otprilike 4 kubna metra na sat pitke vode. Za razliku od Suska, na Unijama još nije izgrađena vodosprema, već se koriste manji spremnik pitke vode unutar desalinizatora te crkvena šterna.

Desalinizatori na otocima Unije i Susak igraju ključnu ulogu u osiguravanju dostupnosti slatke vode za lokalno stanovništvo, ali i za turiste. Oni omogućavaju održavanje života i razvoj na otocima čineći ih održivijima i neovisnijima o vanjskim izvorima slatke vode.

Brod vodonosac je specijalizirano plovilo koje se koristi za transport slatke vode. Ovi brodovi opremljeni su spremnicima ukupnog kapaciteta od 200 do 1000 kubnih metara za skladištenje vode i sistemima za prikupljanje i distribuciju slatke vode. Brodom vodonoscem opskrbljuju se otoci Male i Vele Srakane te još uvijek veći dio otoka Unija dok se ne izgradi vodoopskrbna mreža u potpunosti. U slučaju hitnih intervencija i duljeg zastoja desalinizatora, još uvijek postoji mogućnost opskrbe otoka Suska vodom pomoću prijevoza vode brodom vodonoscem.